Korang yang masih mencari resepi untuk buat minum petang atau sarapan, Ummi nak bagi resepi yang mudah dan senang kalau rajin. Kalau malas, susahlah π
Roti Puri ni, sedap tau kalau dimakan bersama sardin atau sambal ikan bilis. Korang cuba ye..π
Resepi Roti Puri @ Roti Belon
Bahan-Bahan A: (gaul sebati)
2 cawan tepung gandum
1 stp yis saf Instant
Bahan-bahan B:
1 tbsp susu pekat
1 tbsp marjerin pelangi
1 tbsp minyak
½ stp garam
Bahan C:
½ cawan air suam
Cara buat:
• Campur yis dan tepung, gaul sebati.
• Kemudian Masukkan Bahan A dan gaul lagi.
• Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan dan bekas.
• Bulat-bulatkan dan rehatkan selama 30 minit.
• Ambil satu doh, bulat-bulatkan dan ratakan dengan rollpin. Pastikan tipis ye.
• Goreng dalam minyak yang betul-betul panas.
• Masa menggoreng siram permukaan roti dengan minyak panas. Guna senduk kuali.
• Goreng hingga kekuningan.
• Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama sambal ikan bilis dan sardin.
Nota:
• Pastikan minyak betul-betul panas. Kalau Tak cukup panas, roti akan jadi leper dan tak kembung.
• Gelek siap-siap adunan tepung supaya senang untuk sesi menggoreng. Proses menggoreng mengambil masa yang singkat sahaja.
• Ratakan roti tidak terlalu tipis dan tidak terlalu tebal.
• Jika adunan terlalu lembut tambah tepung sikit-sikit. Jika terlalu keras tambah air ye.. Sikit sikit je π
Tiada teknik pun. Kalau jadi, jadilah. Kalau tak jadi, sabar je la π
Ummi Umair π©
#resepirotipuri #stayathome
Roti Puri ni, sedap tau kalau dimakan bersama sardin atau sambal ikan bilis. Korang cuba ye..π
Resepi Roti Puri @ Roti Belon
Bahan-Bahan A: (gaul sebati)
2 cawan tepung gandum
1 stp yis saf Instant
Bahan-bahan B:
1 tbsp susu pekat
1 tbsp marjerin pelangi
1 tbsp minyak
½ stp garam
Bahan C:
½ cawan air suam
Cara buat:
• Campur yis dan tepung, gaul sebati.
• Kemudian Masukkan Bahan A dan gaul lagi.
• Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan dan bekas.
• Bulat-bulatkan dan rehatkan selama 30 minit.
• Ambil satu doh, bulat-bulatkan dan ratakan dengan rollpin. Pastikan tipis ye.
• Goreng dalam minyak yang betul-betul panas.
• Masa menggoreng siram permukaan roti dengan minyak panas. Guna senduk kuali.
• Goreng hingga kekuningan.
• Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama sambal ikan bilis dan sardin.
Nota:
• Pastikan minyak betul-betul panas. Kalau Tak cukup panas, roti akan jadi leper dan tak kembung.
• Gelek siap-siap adunan tepung supaya senang untuk sesi menggoreng. Proses menggoreng mengambil masa yang singkat sahaja.
• Ratakan roti tidak terlalu tipis dan tidak terlalu tebal.
• Jika adunan terlalu lembut tambah tepung sikit-sikit. Jika terlalu keras tambah air ye.. Sikit sikit je π
Tiada teknik pun. Kalau jadi, jadilah. Kalau tak jadi, sabar je la π
Ummi Umair π©
#resepirotipuri #stayathome
No comments:
Post a Comment