Highly recommend untuk ibu-ibu mencuba dirumah. Cekodok yang sangat lembut dan gebu.
Masa Ummi goreng, entah berapa biji masuk dalam mulut Ummi. Sambil goreng, sambil makan. Sedap!
Korang cuba ya buat, untuk anak-anak dan suami korang. Yang takde suami dan anak pun, boleh buat..😅 Resepi yang sangat mudah dan bahan pun mudah didapati.
Resepi Cekodok Lembut Gebu
Bahan-bahan A:
500 gm tepung gandum
11 gm yis~ saf instant
½ cawan gula pasir
Bahan-bahan B:
½ cawan susu cair~ tin
1 ½ cawan air
Cara buat:
• Campur bahan A kedalam mangkuk.
• Kemudian masukkan bahan B dan gaul sebati.
• Rehatkan selama 30 minit.
• Panaskan minyak guna api yang kecil. Minyak mesti panas ya, tapi guna api yang kecil. Jangan guna api yang besar. Nanti bahagian dalam cekodok tak masak.
• Masukkan adunan cekodok dalam minyak yang panas guna sudu makan atau tangan. Ummi guna tangan je. Mudah. Kalau korang nak guna sudu, sudu tu celup dalam minyak yang panas tau.
• Terbalik-balikkan dan goreng hingga kekuningan.
• Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.
Nota:
• Kalau korang nak guna air sepenuhnya pun boleh. Tapi rasa dia lainlah. Tiada rasa lemak-lemak gitu..😁
• Kalau korang buat, buatlah size yang comel-comel. Cekodok ni, bila digoreng akan mengembang.
• Cekodok ni, tetap lembut walaupun dah sejuk dan tak serap minyak..
Ummi Umair 🍩
HADIA CAKES HOUSE 🍰
#cekodok #stayathome #pkp #covid19 #resepicekodok
No comments:
Post a Comment