Resepi Onde-Onde Keledek Oren
Bahan-bahan A:
400 gm keledek oren
300 gm tepung pulut
Air
Bahan-bahan B:
1 biji kelapa parut
Gula merah
Cara buat:
• Keledek dipotong dadu, cuci bersih dan kukus hingga lembut. Dah masak lenyek hingga halus dan ketepikan biar sejuk.
• Campur tepung, keledek, air dan gaul hingga menjadi doh.
• Ambil doh secubit dan tekan-tekan hingga lebar sedikit dan masukkan gula merah. Tutup rapat dan genggam perlahan-perlahan.
• Susun atas talam yang dah ditabur tepung.
• Didihkan air hingga betul-betul mendidih dan masukkan Onde-Onde tadi.
• Masak hingga Onde-Onde terapung hingga kepermukaan. Tak perlu kacau. Biarkan je.
• Angkat dan toskan kemudian masukkan dalam bekas yang ada kelapa parut.
• Gaul Onde-Onde guna sudu hingga rata. Buat perlahan-perlahan.
• Susun dalam pinggan dan sedia untuk dihidang.
Nota:
• Kelapa wajib dikukus terlebih dahulu. Supaya kelapa lebih tahan lama dan tak mudah basi.
• Kalau nak kelapa ada rasa masin sikit, boleh letak garam.
• Masa tuang air kedalam adunan tepung, sikit-sikit ye tuang. Jangan masukkan air terlalu banyak. Nanti adunan jadi terlalu lembut.
• Bila doh terlalu lembut atau tanpa sengaja terlalu banyak masukkan air, boleh tambah tepung sikit-sikit hingga menjadi doh yang keras dan senang dibentuk.
• Gula merah Ummi beli dibakery. Gula merah ni, memang dah dipotong halus. Jadi Ummi cedok guna sudu dan masukkan dalam doh.
• Masa korang dah masukkan gula merah dalam doh, cukup genggam je doh tu, dah cukup. Jangan nak bagi halus doh tu, tak pasal-pasal nanti gula merah tu terkeluar.
• Kalau nak letak pewarna, boleh letak. Ummi letak sedikit untuk menyerlahkan Onde-Onde tersebut.
• Akhir sekali, keledek tu, korang boleh tukar labu atau keledek Ungu. Ikut korang nak letak apa. 😊
Selamat mencuba. Maaf, nota panjang sikit je..😅
Ummi Umair 🍩
HADIA CAKES HOUSE 🍩
#ondeondesedap #resepimudah #resepisedap
#pengatkeledekoren #ondeonde #stayathome
No comments:
Post a Comment