hadia cakes house

"Begin with Bismillah" HADIA CAKES HOUSE Taman Datuk Thamby Chik Karim, Batu Berendam Melaka Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan,whatsapp 017-606-2541.

Saturday, 18 April 2020

Resepi Onde-Onde Labu



Alhamdulillah dah siap Onde-Onde Labu

Encik suami suruh buat. Semalam tak puas makan katanya. Semalam Ummi buat Onde-Onde Keledek Oren. Hari ni, Ummi buat Onde-Onde Labu.

Bagi Ummi, Onde-Onde ni lebih sedap daripada yang biasa tu. Yang hanya letak tepung sahaja.

InsyaAllah..jika ramai yang berminat, nanti Ummi share resepi. Dengan hanya satu resepi kita boleh olah nak letak apa yang kita suka. 😍

===========================================

Resepi Onde-Onde Labu

Bahan-bahan A:
400 gm labu
300 gm tepung pulut
Air

Bahan-bahan B:
1 biji kelapa parut
Gula merah

Cara buat:
• Labu dipotong dadu, cuci bersih dan kukus hingga lembut. Dah masak lenyek hingga halus dan ketepikan biar sejuk.
• Campur tepung, labu, air dan gaul hingga menjadi doh.
• Ambil doh secubit dan tekan-tekan hingga lebar sedikit dan masukkan gula merah. Tutup rapat dan genggam perlahan-perlahan.
• Susun atas talam yang dah ditabur tepung.
• Didihkan air hingga betul-betul mendidih dan masukkan Onde-Onde tadi.
• Masak hingga Onde-Onde terapung hingga kepermukaan. Tak perlu kacau. Biarkan je.
• Angkat dan toskan kemudian masukkan dalam bekas yang ada kelapa parut.
• Gaul Onde-Onde guna sudu hingga rata. Buat perlahan-perlahan.
• Susun dalam pinggan dan sedia untuk dihidang.

Nota:
• Kelapa wajib dikukus terlebih dahulu. Supaya kelapa lebih tahan lama dan tak mudah basi.

• Kalau nak kelapa ada rasa masin sikit, boleh letak garam.

• Masa tuang air kedalam adunan tepung, sikit-sikit ye tuang. Jangan masukkan air terlalu banyak. Nanti adunan jadi terlalu lembut.

• Bila doh terlalu lembut  atau tanpa sengaja terlalu banyak masukkan air, boleh tambah tepung sikit-sikit hingga menjadi doh yang keras dan senang dibentuk.

• Gula merah Ummi beli dibakery. Gula merah ni, memang dah dipotong halus. Jadi Ummi cedok guna sudu dan masukkan dalam doh.

• Masa korang dah masukkan gula merah dalam doh, cukup genggam je doh tu, dah cukup. Jangan nak bagi halus doh tu, tak pasal-pasal nanti gula merah tu terkeluar.

• Kalau nak letak pewarna, boleh letak. Ummi letak sedikit untuk menyerlahkan Onde-Onde tersebut.

• Akhir sekali, labu tu, korang boleh tukar Keledek Oren atau Ungu. Ikut korang nak letak apa. 😊

Selamat mencuba. Maaf, nota panjang sikit je..😅

Ummi Umair 🍩
HADIA CAKES HOUSE 🍩

#ondeondelabu #ondeondesedap

No comments:

Post a Comment