hadia cakes house

"Begin with Bismillah" HADIA CAKES HOUSE Taman Datuk Thamby Chik Karim, Batu Berendam Melaka Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan,whatsapp 017-606-2541.

Thursday 4 June 2020

Resepi Martabak Ayam



Baru hari ini, nak tulis resepi. Semalam nak share resepi, tapi Ummi malas nak menaip.😅

Suami Ummi cakap, Martabak ni sedap daripada luar. Ada masa suruh buatkan lagi. Sedap dan secukup rasa. Memang sedap gaiss..korang wajib cuba..😊

InsyaAllah..ada masa dan rajin, Ummi pun nak buat lagi. Yang nak cuba buat untuk berbuka puasa, resepi ada dibawah..

Bahan Kulit Martabak (dapat 6 biji)
Bahan-bahan A:
1 ½ cawan tepung gandum~ cap ros/baker choice's
1 tbsp marjerin pelangi
1 stp susu pekat
½ stp garam halus
Air

Bahan Inti Martabak
Bahan-bahan B:
1 mangkuk isi Ayam / daging / udang
5 ulas bawang putih~ ditumbuk
3 ulas bawang merah~ ditumbuk
Cili giling~ ikut pedas
1 pek kecil kari ikan Babas
1 kiub pati ayam Maggie
Minyak masak

Bahan hiasan C:
Daun sup~ dipotong halus
Daun bawang~ dipotong halus
Bawang merah~ dipotong halus
4-5 biji telur

Hiasan:
Sos cili/tomato
Mayonis

Cara buat Kulit Martabak:
• Campur semua bahan kecuali air.
• Gaul tepung terlebih dahulu kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
• Kemudian oleskan doh dengan marjerin.
• Susun dalam bekas dan tuangkan minyak masak.
• Rehatkan 3 - 4 jam baru dimasak. Buat pagi lagi bagus. Petang boleh dah buat Martabak.

Cara buat Inti Martabak:
• Isi ayam potong dadu dan bilas bersih, toskan dan ketepikan.
• Bawang merah dan putih tumbuk hingga halus.
• Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi.
• Masukkan cili dan masak sekejap kemudian masukkan kari yang dimasukkan air sedikit untuk jadikan paste. Masak hingga pecah minyak.
• Masukkan isi ayam dan kiub pati ayam masak hingga kering. Guna api sederhana. Guna api kecil lagi, bagus.
• Wajib masak hingga kering.
• Dah siap masak angkat dan ketepikan.

Penyediaan bahan C:
• Potong halus daun bawang, daun sup dan bawang merah.
• Telur dikocok hingga sebati.
• Bahagi 6 inti martabak sama banyak dalam mangkuk.
• Kemudian masukkan telur dalam setiap mangkuk yang ada inti Martabak gaul sebati.
• Tebarkan kulit Martabak, buat hati-hati jangan koyak
• Kemudian masak diatas bekas yang sesuai, letak minyak sedikit, letak inti, lipat empat segi dan masak hingga kekuningan. Guna api kecil.
• Dah siap masak, potong² dan hiaskan dengan sos dan mayonis.

Ummi Umair,
Selamat mencuba!

#martabakayam #ramadan2020 #martabaksedap #resepiramadan

No comments:

Post a Comment